W jaki sposób odróżnić najlepsze kawy od tych, których powinniśmy unikać?

Kiedy sięgamy po kawę z półki sklepowej, najczęściej zwracamy uwagę na jej zastosowanie, a także na gatunek, jednak to jej jakość jest najważniejszym aspektem. Sporo osób w ogóle nie ma pojęcia, w jaki sposób rozpoznać, która kawa jest najwyższej jakości, ale i nie mniejsze grono nie ma pojęcia, że już sam wygląd ziaren oraz informacje na etykiecie, może nam w tym pomóc. Poniżej postaramy się udzielić kilka cennych wskazówek, aby ułatwić sobie nieco to zadanie.

Etykietka, jako cenne źródło informacji

Warto pamiętać o tym, że nawet najlepsze kawy, których termin przydatności już minął, z pewnością nie będą się odpowiednio prezentować w kubku lub filiżance. Co więcej, istotniejszym punktem jest data wypalania. Dlaczego tak jest? Otóż jest to doskonała szansa, abyśmy mogli względnie ocenić fakt, czy produkt, z którego będziemy korzystać jest odpowiednio świeży. Dodatkowo, zwróćmy uwagę na to, że bardzo często niektórzy producenci, na opakowaniach kaw podają nawet dwuletni termin ważności. Dobre kawy, mają szansą zachować swoje najlepsze walory i właściwości tylko do trzech miesięcy, od momentu wypalenia ziaren.

Miejsce pochodzenia ziaren…

Dystrybutorzy kaw, które przejawiają najwyższą jakość, zawsze dzielą się z nami wieloma informacji, które są związane z pochodzeniem samych ziaren. Oczywiście spora ilość informacji w tym temacie, jest bardzo cenna. Godne docenienia jest to, kiedy mamy szansę poznać nie tylko gatunek kawy ale też kraj, z którego pochodzi. Nie mniej ważne będą także inne dany, jak chociażby profil smakowy, region, wysokość upraw oraz metoda obróbki. Miejmy to na względzie, kiedy stoimy przed wyborem kawy do biura, bądź do naszego domu.

Wygląd samych ziaren kawy

Na pewno warto zwrócić uwagę na to, jak prezentują się ziarna danej kawy. Te dobrej jakości, muszą charakteryzować się zarówno regularnym kształtem, jak i równomiernym wypaleniem, którego stopień powinien być odpowiedni. Czarna barwa ziaren na pewno nie świadczy o nich pozytywnie, gdyż to znak, że próbuje się ukryć ich ewentualne defekty. Chcąc wybrać najlepsza kawę do biura, zaleca się unikać takich produktów.

Jako, że istotny jest wygląd ziaren, nie można też zapominać o ich zapachu. Warto zatem stawiać na takie, które są najbardziej aromatyczne. Po otwarciu opakowania, dobrej jakości kawa powinna wypełnić całe pomieszczenie aromatycznych i silnym zapachem. Kiedy do tego nie dojdzie to znak, że nie jest to kawa z najwyższej półki.

Istota smaku i aromatu

Okazuje się, że aby ostatecznie rozstrzygnąć jakość kawy, należy zwrócić uwagę na to smak i aromat posiada zaparzona kawa. Bogaty smak to coś, co charakteryzuje kawy najwyższej jakości. Cenione jest to, kiedy rozwija się on stopniowo w ustach, jednocześnie pozostawiając w ustach specyficzny posmak. Coś czego nie chcemy uzyskać to na pewno płaski i jednocześnie krótko utrzymujący się smak. Z drugiej jednak strony, skrajnie intensywny smak, także nie jest niczym pożądanym.

Warto wybierać kawy, w których zachowany jest stosowny balans między słodyczą, goryczą i kwasowością – to samo dotyczy jej aromatu. Pamiętajmy o tym, że aromaty gorzkiej czekolady, suszonych owoców, czy też marcepanu w kawie, będą w stanie wyczuć tylko prawdziwi smakosze. Jednak wcale nie trzeba być specjalistą w tej dziedzinie, aby zauważyć niektóre defekty kawy, czyli niepożądane aromaty. To m.in.: zapach papierosowy, zwęglony oraz smolisty.